Nezařazené

1. říjen ve znamení kávy

Na 1. října připadá mezinárodní den kávy a ani české metropole nejsou ve slavení pozadu. Zatímco v Brně je kávě věnován již první týden v říjnu, hlavním městem se vůně kávy rozline až dvoudenním festivalem, který se koná 22. a 23. října.

Brno

Toto město má v sobě zakořeněnou kavárenskou tradici již pěkně dlouho, proto se člověk ani nemůže divit, že má největší koncentraci kaváren v České republice a že svátek kávy oslaví jako první. Rok 2016 bude pro Týden kávy již šestým ročníkem, kdy do Brna káva zavítá.

Těšit se můžete na pestrý program, v kterém nechybí samozřejmě kávový trh, ale i přednášky, workshopy a soutěž baristů. V knihovně Jiřího Mahena Jozef Augustín bude předčítat ze své knihy U kávy o kávě a kávovinách, která na trhu sice není žádným nováčkem, ale letos bylo uvedené aktualizované vydání.

V nabídce programu je přednášek i workshopů přehršel, takže každý určitě najde něco, o čem by se chtěl dozvědět víc, ať už prakticky nebo spíše teoreticky. Kromě autorského čtení je určitě zajímavá i filmová projekce krátkých filmů připravená na neděli. Z přednášek by si člověk neměl nechat ujít např. jaké druhy kávy pijeme či co obnáší zakládání kavárny.

Praha

Praha se poprvé setkala s tímto festivalem v roce 2012, takže letos bude teprve po páté. Stejně jako v Brně, tak i v Praze má Prague Coffee Festival za cíl lidem více přiblížit vše, co s kávou souvisí. Jako v každém jiném oboru, tak i v kávovém průmyslu je repertoár dost široký, ale i na tom si pražský festival zakládá, takže se můžete těšit na mnoho přednášek na různé téma, ale i ochutnávek a další kávové zajímavosti.
Pro Prahu se stal samozřejmostí i kulturní a doprovodný program, takže návštěvník se může zúčastnit mnoha soutěží či sobotní afterparty.

Na své si zde přijdou jak lidé kávy znalí, tak i začátečníci, protože program přednášek je upraven tak, aby to vyhovovalo obou stranám. Ti pokročilejší jistě ocení rady jak si založit úspěšný kávový business, ti méně zdatní si určitě rádi na jedné z přednášek připomenou základy.
Samozřejmostí každého festivalu, tohoto nevyjímaje, jsou workshopy. Není nad radu odborníků, protože ono i připravit kvalitní espresso nebo filtrovanou kávu je úkol poměrně dost složitý.

Pokud Vás festival zaujal, tak moc dlouho neotálejte, protože počet vstupenek je omezen.